YoutubeYoutube Bilgi

Piri Reis Dünya Haritasının Sırrı!

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu videoda Piri Reis Haritasının Sırrını açıkladık. Videoya en aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Hicri takvime göre 919, miladi takvime göre ise 1513 yılında Osmanlı Amirali Piri Reis tarafından çizildi. İstanbul’da Topkapı Sarayı’nda muhafaza edilen bu haritalar, tarihi eser ve en eski haritalar olmalarının yanı sıra bazı ilginç nitelikler de taşıyor. Türk ve dünya denizciliğine önemli katkılar sağlamış olan Piri Reis’in 1513 yılında çizdiği dünya haritası, günümüzde halen sırrı çözülememiş bir bilinmeyen olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sırrı Halen Çözülememiştir

500 yıl önce çizdiği bu haritada, günümüz uzay teknolojisiyle ancak görülebilecek detayları hatasız olarak gösteren Piri Reis’in, o dönem hangi teknolojiyi kullanarak bu çizimi yaptığı, bilim adamları tarafından her zaman merak konusu olmuştur. Tüm dünyayı şaşkına çeviren bu haritadan günümüze yalnızca Güney Amerika ve Batı Afrika dolaylarını kapsayan küçük bir bölümü ulaşmıştır.

Piri Reis Kimin Emriyle Bu Haritayı Yapmıştır?

Piri Reis Sultan 2. Beyazıd’ın emriyle haritayı yapmaya başlamış, o ölünce haritayı Yavuz Sultan Selim’e 1516-1517 yıllarındaki Mısır seferinde sunmuştur. Bu zamandan sonra haritanın akıbeti belli değildir. Tek bilinen haritanın parçalara ayrıldığı ve günümüzde sadece Amerika kıtasını gösteren kısmının elimize geçtiğidir. Piri Reis Haritası Nasıl Bulundu? Piri Reis’in dünya haritası, Topkapı Sarayı müze olarak düzenlendiği sırada Milli Müzeler Müdürü Halil Ethem Bey tarafından harem dairesinde tesadüfen bulunmuştur. Harita bulunduğunda üzerinde yemek kırıntılarının olduğu saptanmıştır. Bu durum haritanın örtü olarak kullanılmış olabileceğini göstermektedir. Halil Ethem Bey eski bir dünya haritası bulduğunu Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bildirdikten sonra bu konu Gazi tarafından ilgiyle karşılanmıştır.

Piri Reis

Peki Haritanın Özellikleri Nelerdir?

  • Harita, ceylan derisi üzerine çizilmiştir.
  • Günümüze ulaşan kısmı 90/65 cm ebatlarındadır.
  • Haritanın üzerinde kim tarafından, Ne zaman ve nerede yapıldığı şu şekilde ifade edilmiştir; “Bu haritayı Kemal Reis’in erkek kardeşinin oğlu ünvanıyla şöhret bulan Hacı Mehmet oğlu Piri, 1513 yılı Muharrem ayında (9 Mart 9 Nisan arası) Gelibolu’da yapmıştır.”
  • Üzerinde 9 adet gemi ve sandal resmi mevcuttur. İnsan ve hayvan resimleriyle adeta farklı bir imaja bürünür. Haritada 7 adet papağan, Portugal kralı, Merrakuş ve Kine padişahının resimleri bulunmaktadır.
  • Haritada Afrika’da bir devekuşu, bir fil, üç maymun, bir yılan, bir lama, birkaç öküz ve kuzeyde de büyük bir balık bulunmaktadır.
  • Harita çiziminde 9 farklı renk kullanılmıştır.
  • Tam olarak okunamamakla birlikte, harita üzerine önemli notlar kaydedilmiştir. Bu notların en önemlilerinin başında, Kolomb’un Amerika’yı keşfine dair yazılmış olan notlar vardır.
  • Amerika kıtasının bilinen en eski haritalarından biri olan Piri Reis’in haritası bugün Grönland, Florida kıyıları , Honduras ve Küba’yı gerçeğe oldukça uyumlu bir şekilde haritalandıran bir çizim olarak tarihte büyük bir gizem olarak kalmıştır. Amerika kıtasının kaşifi olarak bilinen denizci Kristof Kolomb’un keşifleri sırasında kullandığı haritaları bugün kayıp. Yani Batı müzelerinde bin yıldan daha eski haritalar bulunmasına rağmen, Kristof Kolomb’a ait tek bir harita yok. Piri Reis’in haritası da 1513 yılına ait olup Kolomb’un Amerika’yı keşfinden 21 yıl sonraya ait. Piri Reis 1513 tarihli dünya haritasına yazdığı haşiyede, (kenar notu) haritayı yaparken yararlandığı haritaları sıralarken bir adet Kolomb haritasından bahseder. Kitab-ı Bahriye isimli eserinde ise, amcası Kemal Reis ile bir deniz savaşında esir aldıkları bir denizcinin, Kristof Kolomb ile okyanus yolculuklarına üç defa katıldığını ve bu denizciden bir harita edindiklerini anlatır. Bu anlatımın, Paul Kahle tarafından bir konferansla sunumu, Batılı bilim çevrelerinde büyük ilgi görür. Nedeni; bulunamayan Kristof Kolomb haritalarının izi Piri Reis haritalarında ortaya çıkmıştır. Bu haritanın büyük ölçüde Kristof Kolomb’un haritası olduğu genel bir kabul görür. Topkapı arşivinde bulunan haritanın orjinalliğinden kimsenin şüphesi yoktu. Her ne kadar araştırmacılar, büyük usta Piri Reis’in diğer altı kaynağını tespit edemese de, kaynaklardan birinin Kolomb’un 1448’de çizdiği kayıp dünya haritası olduğu konusunda herkes hemfikirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir